Alt om håndværkerfradrag 2024
Sponsoreret artikel

Håndværkerfradraget udfases: 3 råd til hvordan du alligevel sparer penge på byggeopgaven

Gode rådSpar pengebyggeopgave

I 2022 udfases håndværkerfradraget gradvis, og det er formentlig til stor ærgrelse for mange boligejere, som stadig mangler at få gennemført fradragsberettigede byggeopgaver. Heldigvis er der stadig gode muligheder for at spare penge på renoveringsopgaven.

Nedenfor vil du finde informationer om håndværkerfradragets udfasning samt råd til, hvordan man alligevel kan spare penge på byggeopgaver, selvom man ikke kan benytte sig af håndværkerfradraget.

Håndværkerfradraget udfases gradvist i 2022

Finansloven for 2022 blev den 6. december 2021 vedtaget, har det har medført en gradvis udfasning af håndværkerfradraget. Håndværkerfradraget blev i 2022 reduceret til 12.900 kr. per myndig person sammenlignet med de 25.000 kr. i 2021. Den 1. april 2022 afskaffes håndværkerfradraget helt.

Hvis du vil bruge håndværkerfradraget i 2022, skal arbejdet som udgangspunkt være udført senest den 31. marts 2022 for at få fradrag, mens regningen for arbejdet som udgangspunkt skal være betalt senest den 31. maj 2022.

Udfasningen af håndværkerfradraget kan betyde bedre priser på en håndværker

Der har været travlt i byggebranchen, hvilket både kan tilskrives den økonomiske højkonjunktur og håndværkerfradraget. Det har medført høje lønninger til håndværkerne. Det har formentlig også været det, som har været grunden til, at regeringen og aftalepartnerne med finansloven aftalte at afskaffe håndværkerfradraget i 2022: for at undgå en overophedning af økonomien, som i fortsat stigende grad bærer præg af mangel på arbejdskraft.

Således er det meget muligt, at udfasningen af håndværkerfradraget faktisk medfører, at du som boligejer får en bedre pris på byggeopgaven, når håndværkerfradraget er afskaffet. Fradraget betyder nemlig, at der har været stor efterspørgsel efter håndværkere, som har presset lønningerne op. Når fradraget afskaffes, vil det formentlig lægge en dæmper på efterspørgslen og dermed lønningerne. Således udtaler Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert i Videncentret Bolius, til Fagbladet 3F: ”Pas på ikke at få udført arbejdet for enhver pris, da efterspørgslen på håndværkere kan blive så stor, at priserne stiger mere end værdien af fradraget. I nogle tilfælde kan det måske bedre betale sig at vente med at få udført arbejdet til senere på året, hvor priserne måske ikke er så høje.

Hvis du skal have udført en håndværkeropgave som ikke er fradragsberettiget kan du derfor med fordel vente til at håndværkerfradraget er afskaffet. Der kommer formentlig til at være en spill-over effekt af afskaffelsen af fradraget. Fradraget har presset prisen på andre, ikke-fradragsberettigede håndværkeropgaver op, fordi mange håndværkerfirmaer, som udfører fradragsberettigede opgaver, også udfører ikke-fradragsberettigede opgaver. Hvis du f.eks. skal have lavet en ny tilbygning – hvor størstedelen af opgaven ikke er fradragsberettiget – kan du derfor med fordel vente til, at fradraget er afskaffet.

Foruden de lavere håndværkerpriser som følge af håndværkerfradragets afskaffelse finder du nedenfor tre råd til hvordan du sparer penge på den næste byggeopgave:

1. Hjælp til med noget af arbejdet

Det er langt fra alt, man som boligejer kan eller bør hjælpe til med i forbindelse med en byggeopgave. Ved udførelsen af en renoveringsopgave kan det nemlig være svært juridisk at pålægge håndværkerfirmaet ansvar ved fejl og mangler, hvis man som boligejer selv har hjulpet til med arbejdet.

Det betyder dog ikke, at man som boligejer ikke kan hjælpe til med noget af arbejdet. Ved etablering af f.eks. en tilbygning kan man som boligejer hjælpe til med bortskaffelse af byggeaffald. Det medfører selvfølgelig mere arbejde for dig som boligejer, men til gengæld kan du aftale med byggefirmaet et nedslag i prisen som følge af, at du hjælper til med dele af byggeopgaven.

2. Indhent tilbud på arbejdsløn fremfor totalentreprise

Ved totalentreprise sørger byggefirmaet for hele byggeprojektet: materialeindkøb, koordinering med håndværkere, projektstyring samt indhentning af eventuelle byggetilladelser. Det sparer dig som boligejer for tid men betyder også, at du som regel kommer til at betale en markant højere pris sammenlignet med indhentning af tilbud på arbejdsløn. Byggeentreprisen tager sig f.eks. godt betalt for indkøb af materialer.

Hvis du har ekstra tid på hånden og har erfaring fra lignende opgaver, kan du vælge kun at indhente tilbud på arbejdsløn. Ved bebyggelse af f.eks. tilbygninger kan du som boligejer selv stå for indkøb af materialer, hyring af arkitekt, byggesagkyndig og projektstyring. Derved vil du kunne spare penge fremfor totalentreprise for den nye tilbygning.

3. Indhent tilbud fra flere firmaer

Hvis du skal have udført en byggeopgave, er det altid en god idé at indhente adskillige tilbud på opgaven. Afhængigt af byggeopgavens omfang bør du gerne indhente 5-10 tilbud fra forskellige firmaer. Derved kan du vælge det firma, som du både finder troværdigt og som leverer en konkurrencedygtig pris. I den forbindelse er det vigtigt, at du er detaljeret og omhyggelig i projektbeskrivelsen for at få et retvisende tilbud.

 

genoplivning af håndværkerfradraget 2025

Håndværkerfradraget genoplives i 2025

NYT Regeringen vil genindføre håndværkerfradraget i 2025 med fokus på grønne investeringer og vil afsætte 300 mio. kr. årligt.

Indberet håndværkerfradrag til SKAT

Indberetning til SKAT

ÅrligtDu skal indberette årligt. Husk at gemme modtagne fakturaer.